A Star'n Nordica Kennel

Az egész egy képeslappal kezdődött.

Megláttam a képen egy elbűvölő kutyát és rabul ejtett a szépsége. Egyszerűen nem tudtam kiverni a fejemből. Gyönyörű, ferde metszésű, kifejező szemek, pajkos, huncut tekintet, sűrű, ránézésre is ölelni való bunda! Úgy éreztem nincs még egy kutya fajta, amely ehhez a szépséghez fogható. Ugyanakkor nagyon nehéz volt bármit is megtudnom róla, a polcomon sorakozó kutyás könyvek közül is csak néhányban tettek róla pár szavas említést. És hát akkoriban még nem volt internet.

Mindenesetre eldöntöttem, hogy ha majd egyszer saját kutyám lesz (három befogadott kutyusunk volt akkoriban) az biztosan Szibériai Husky lesz és azt is biztosan tudtam, hogy majd én is tenyésztő leszek. Pár hónapon belül a Kutya újságban egy két oldalas cikk jelent meg egy magyar tenyésztőről, Jankovics Attiláról, aki elsőként hozott be Szibériai Huskykat Magyarországra. Attiláékon kívül két másik tenyésztőt is meglátogattam, de ezekben a tenyészetekben mintha teljesen más fajtával találkoztam volna, azok a kutyusok nem is hasonlítottak arra a bizonyos képeslapon látott kutyára. 1988 decemberében vittem haza Attiláéktól első Szibériai Huskymat, Amulett Incát.

Inca érkezése amekkora örömet okozott, bevallom annyi problémát is. Nem ismertem igazán a fajtát, csak annyit tudtam róla, amennyit Attiláék elmeséltek, illetve amit az akkori igen szegényes és ráadásul félrevezető szakirodalomban olvashattam. Mai tudásommal a következőképpen foglalnám össze a fajta tulajdonságait:

„A Szibériai Husky egyike a legősibb kutyafajtáknak, szépsége, kedvessége, gyermekszeretete, gyorsan népszerűvé tette világszerte. Azonban szánhúzó mivolta felruházza számos olyan tulajdonsággal is, melyek mégsem teszik mindenki számára ideális társsá. Hihetetlen mennyiségű energia buzog benne, égeti a vágy, hogy fusson, független jelleme képtelenné teszi arra, hogy szolgamód lesse gazdája minden óhaját. Igényli az aktivitást, a társaságot, azt szereti, ha a középpontban lehet. Mindebből adódóan a Husky csak azoknak ajánlható, akik jó adag humorérzékkel és türelemmel vannak megáldva, élvezik a kihívásokat, s mindazonáltal értékelik a fajta szépségét, megértik örökségét és tiszteletben tartják eredeti funkcióját.

Ha birtokában lettem volna ennek a tudásnak, könnyebb lett volna megértenem a kutyámat. Olyan dolgokat vártam tőle, amely mind tőle, mind fajtájától teljesen idegen volt. A saját bőrömön megtapasztalva ismertem meg a fajtát, fogadtam el és szerettem bele még inkább. A Husky nem akárki kutyája, a gazdinak el kell fogadnia a makacsságát, a vadászösztöneit, a szabadságvágyát, függetlenségét és a falkába tartozás fontosságát és ha mindez sikerült, élvezheti a kedvességét, humorát, eszét, fáradhatatlanságát. Bár engem is a fajta szépsége volt az, ami magával ragadott, tenyésztőként igyekszem a gazdijelölteket, érdeklődőket mindjárt a kezdet kezdetén tájékoztatni a fajta minden „rossz” tulajdonságáról. Sok jelentkezőt sikerült is „lebeszélnem” a fajtáról, mivel a beszélgetésünk során belátták, hogy nem illik a fajta az életstílusukhoz, az igényeikhez. Minden érdeklődőt szívesen látunk, hiszen ez lehetőséget teremt arra, hogy megismerjük egymást, beszélgessünk, kiderüljön az, hogy tényleg nekik való fajta-e a Husky. Sokat elárul az, amikor először találkoznak a kutyáinkkal, hogyan reagálnak az olykor tolakodó ismerkedésükre, mennyire találják meg velük a hangot.

Úgy gondolom, hogy egy kiskutya megvásárlása bizalmi ügy. Fontos, hogy a gazdi és a tenyésztő megértsék egymást, bízzanak egymásban. A tenyésztő az, aki a gazdit tanácsokkal látja el, segíti, támogatja a kölyök ideális felnevelésében, tartásában, míg a gazdi az, akire a tenyésztő rábízza egy családtagját. Nem mondhatom sajnos azt, hogy annyira jó emberismerő vagyok, hogy ez 100%-ban működött az elmúlt 21 évben, de sok-sok jó barátra találtunk a nálunk vásárolt kiskutyák gazdiai között.

Gyermekeim úgy nőttek fel, hogy körülöttük mindig ott voltak a Huskyk, beléjük kapaszkodva tanultak meg járni, és rendszeresen megosztották velük az uzsonnájukat. A Kutyák hihetetlen türelemmel és humorral viselték a gyerekek érdeklődését, emiatt is javaslom bátran a fajtát gyermekes családoknak. Ma már a gyermekeim a tenyésztő társaim is, sikerült megszerettetnem velük mind a fajtát, mind a kutyakiállítások világát, a kutyákkal való sportot és mindazt a munkát, ami a kutyák tartásával és a tenyésztéssel jár.

Hiszek a fajta munkaképességében, többször szálltam vitába újságok hasábjain és személyesen is kutya fogathajtó versenyzőkkel, akik szerint az általunk tenyésztett, illetve a kiállításokon látott kutyák csupán „díszkutyák”. Napjainkban elenyészőnek mondható azoknak a fajtatiszta Szibériai Huskyknak a száma, akik rendszeresen dolgoznak, szánt húznak. Nagy felelősséget jelent a tenyésztők számára, hogy ennek ellenére megőrizzék a fajta atlétikus megjelenését, munkaképességét és ne csak szép kutyákat tenyésszenek. Nem igazán szolgálja a fajta jövőjét, ha nem keressük a felszín alatt lévő munkakutyát, ha figyelmen kívül hagyjuk azokat az anatómiai jellegzetességeket, amelyek a fajta eredeti funkciójából, eredetéből adódnak. A manapság rendezett rövidtávú szánhúzó versenyek, amelyekre nem igazán jellemző a sarki klíma egyértelműen a vékony felépítésű, rövidszőrű sprinter kutyáknak kedveznek, amelyek még így is gyakran különböző kabátkákban és csizmácskákban versenyeznek. Ezen versenyek győztes fogatai azonban nem biztos, hogy megállnák a helyüket mínusz 40-50 fokban, metsző szélben, 1150 mérföldes távon.

A Szibériai Huskyk az energiatakarékosság mesterei. Vastag aljszőrükkel, közepesen hosszú fedőszőrükkel a legnagyobb hidegben is remekül dolgoznak, kevesebb kalóriát égetnek és a pihenés alatt is képesek melegen tartani magukat, nincs szükségük kabátkákra.

Állandó, közepes sebességgel többet tudnak futni, miközben kevesebb pihenésre van szükségük. Egy maratonistáról beszélünk, amely kiegyensúlyozott tempóban dolgozik végtelen kilométereken át, extrém hideg időjárási körülmény közt.

M ásik vesszőparipám a fajta egészségének megőrzése. Alapvetően egy könnyen tartható, egészséges és hosszú életű fajtáról beszélünk, de sajnos az örökletes betegségek őket sem kerülik el. A tenyésztésbe vonásnak nem feltétele, hogy a kutya egészségügyi szűréseken bizonyítottan negatív minősítést szerezzen az örökletes betegségek terén, de minden valamire való tenyésztő elviszi a kutyáit rendszeres szűrővizsgálatokra. Ez bizony nem kis terhet ró a tenyésztőkre, de a fontosságát nem tudom eléggé hangsúlyozni. Mi lehet fontosabb annál, hogy egészséges kutyákat tenyésszünk?

Egy tenyésztő ismerősöm fogalmazta meg nagyon szépen a tenyésztők feladatát: „Nem tulajdonosai, hanem gondozói vagyunk a fajtának. Azaz vigyáznunk kell rá, meg kell tennünk mindent azért, hogy legalább olyan jó, de ha lehet, még jobb állapotban adjuk majd tovább a minket követőknek, mint ahogy mi kaptuk.

Kapcsolat:

Nagy Teodóra

Cím:
Magyarország, Szentendre

Tel:
+36 30 445 2918

E-mail:
nordica.husky@gmail.com

Kapcsolat:

Nagy Teodóra

Cím:
Magyarország, Szentendre

Tel:
+36 30 445 2918

E-mail:
nordica.husky@gmail.com