Akik ismernek, tudják, mennyire szenvedtem Phoebe elvesztése miatt. Négy hónapba telt, amíg el tudtam őt engedni, de most amikor ezeket a sorokat írom, még mindig a könnyeimmel küzdöm.

Itt maradtunk öt árva kiskutyával. Pótmamát nem találtunk, így cumisüveg segítségével kezdtük etetni őket, először tápszerrel, majd állatorvosi javaslatra, kecsketejre álltunk át. Az egész család szolgálatban volt, minden két-három órában cumiztattuk a babákat, pisiltettük-kakiltattuk őket, aludtunk egy-két órát majd kezdtük elölről az egészet. A harmadik napon történt egy kis csoda, fiatal szukánk Vannabe, Phoebe féltestvére örökbe fogadta a kicsiket bár még soha nem voltak kölykei. Megtett mindent, amit csak tudott, melengette és tisztogatta a kicsiket épp csak etetni nem tudta őket. De így is óriási terhet vett le a vállunkról.

Aztán 2011 februárban kiderült, hogy az egyik fiúcskának kataraktája (szürke hályog) van egyszerűen nem értettük ez hogyan lehet. Sokkoló volt a hír, hogy ennyire fiatalon és egyáltalán, ez egyszerűen nem létezik! Természetes, hogy mindkét szülő szűrve van és egészséges, Phoebe-nek korábban már összesen 10 kiskutyája született, minden kölyök egészséges. Úgy döntöttünk a legjobb, ha visszavásároljuk és hazahozzuk a kicsit. 3000 km-t autóztunk érte. Itthon kértünk időpontot szemvizsgálatra, hogy kiderítsük valóban beteg-e a kölyök és ha igen, mi lehet az oka. Ugyanakkor értesítettük a többi gazdit, hogy ők is mielőbb vizsgáltassák meg a kutyáikat. Mára tudjuk, mindannyiuknak kataraktája van. Azonnal elkezdtünk nyomozni hogyan történhetett ez. Ekkor bukkantunk különböző publikációkra, amelyek a táplálkozási kataraktát írják le. Ez a forma az árván maradt, mesterségesen felnevelt kölyköket érinti, amelyek kecsketejen vagy olyan tápszeren nőnek fel, amelyből egy fontos aminosav, az arginin hiányzik.

A cikkekben azt olvastuk, hogy már a katarakta elhelyezkedése és formája is arra engedi a vizsgáló orvost következtetni, hogy ez valami más. A diagnózist másodsorban támogatja a katarakta egységes és nagyon korai megjelenése.Sajnos a mi kiskutyáink egyetlen csepp tejet sem szopizhattak szegény mamájuktól, kecsketejet kaptak, mert úgy tudtuk ez a legjobb, amit adhatunk nekik. Amikor Phoebe halála után a második napon felmerült ez a kecsketej kérdés, sok órán át olvasgattam cikkeket az interneten a kecsketej mellett és ellen témában. Sehol nem bukkantam egyetlen kósza utalásra sem, hogy ez milyen veszélyt rejt magában. Csak amikor már konkrétan a kataraktáról olvastam, akkor találtam információt a táplálkozási hiányosságból eredő kataraktáról. De akkor már sajnos késő volt Sajnos az itthoni szemspecialistáknak nincs gyakorlata ebben a kérdésben (írásbeli megkeresésemre mindösszesen egy orvos válaszolt). Néhányan hallottak, olvastak erről a formáról. Egyrészt még mindig kevés azon kutyák száma, akik szemszűrésre kerülnek, másrészt kevés tenyésztő van, akik ilyen szerencsétlenül jár, hogy mesterségesen kell, hogy felneveljen egy almot. Harmadrészt még kevesebb annak az esélye, hogy egy ilyen alom összes kiskutyája tenyésztőkhöz kerül, akik számára elengedhetetlen a szemszűrés megléte. Mégis a legnagyobb problémának azt érzem, hogy az általános állatorvos, akihez ilyen esetben a szerencsétlenül járt tenyésztő vagy gazdi fordul, nem tud erről a veszélyről. Hiszen miért is fordulna szemspecialistához egy árván maradt alommal? A mi kölykeinknek sincsen problémájuk a látásukkal. Teljesen egészségesek mindaddig, amíg kitágított pupillájukba műszerekkel bele nem tekintenek szakorvosok. Azt hiszem nem szükséges részleteznem milyen tragikusan érintett bennünket ez az egész. Eddigi tenyésztői pályafutásunk talán egyik legszebb, legígéretesebb kiskutyái voltak. Hiába harcoltunk értük, mivel nem tudtunk erről a veszélyről, az egész küzdelem kudarcba fulladt. Keresztülutaztunk Európán ezért a fedeztetésért, elvesztettük a gyönyörű kutyánkat, megtettünk mindent, amit csak lehetett, hogy úgy neveljük fel a kicsiket, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt mégis elbuktunk.

Azért számolok be minderről, hogy akinek esetleg szüksége lesz rá egyszer, tanuljon a hibánkból. Senkinek nem kívánom, hogy mindezt át kelljen élnie, de ha mégis megtörténik a baj, jobb, ha tudjuk, mire kell vigyáznunk. Ha hallanak olyan tenyésztőről, akinek mesterségesen kell felnevelnie a kiskutyákat, figyelmeztessék erre a veszélyre. Lehet, hogy nem tudja ahogy sajnos mi sem tudtuk.

Némi alap információ a táplálkozási hiányosságból eredő kataraktáról: Dr. Lisa Meek, Member ACVO (American College of Veterinary Ophthalmologists) (fordította: Nagy Teodóra)

A katarakta táplálkozásból eredő formája tápanyagok hiányából vagy túladagolásából fakad. Különböző fajoknál figyelhető meg, mint pl patkányok, malacok, farkasok, tengeri malacok és persze kutyák és macskák. Kutyáknál és macskáknál a leggyakoribb ok a mesterséges táplálás. Rendszerint jól megkülönböztethető a katarakta örökletes formájától. A lencsehomály formája és elhelyezkedése is egyedi. A homály pár héttel a mesterséges táplálás megkezdése után jelentkezik. Amennyiben kiderül, hogy a kölykök mesterségesen voltak táplálva, a diagnózis egyértelmű. Hozzátartozik, hogy az örökletes katarakta ritkán jelentkezik ilyen fiatal korban (néhány esettől eltekintve) A táplálkozási katarakta ritkán fejlődik úgy, hogy az a kutyát zavarná a látásában. Előfordul, hogy idővel inkább javul, a fiatal szemlencse gyógyulási képességéből adódóan. Minél fiatalabb korban kezdik meg a kölykök mesterséges táplálását, annál valószínűbb, hogy katarakta alakul ki náluk. Ugyanakkor, minél hamarabb kezdenek el komplett tápot enni, annál könnyebben stabilizálódik a helyzet és a lencse esetleg elkezd gyógyulni. Számos kutatást folytattak, hogy meg tudják határozni mi okozza a táplálkozási hiányosságból fakadó kataraktát. A legtöbb kutatás abnormális szintű aminosavakról számolt be mely fajonként különbözött. Kutyák esetében az arginin hiányt jelölték meg a legvalószínűbb okként. A legtöbb kereskedelemben kapható tápszer nem tartalmaz (elegendő) arginint. Egy kivétel a Nurturall*. A legtöbb helyen kapható tápszerekben alacsonyabb proteinszint mérhető, mint a kutyatejben. A szukák tejében körülbelül 10,7% a protein, a tehén és a kecsketejben 3.5%, a kereskedelemben kapható tápszerek protein tartalma 4.5-7.5% között mozog. A házilag készített tejek nem voltak bevonva a kutatásba. Az azonban ismert, hogy a hús jó arginin forrás. Ezért a legáltalánosabb javaslat, hogy adjunk marhás vagy májas bébiételt a tejpótlóhoz. Sajnos mivel kutatások nem igazolták ennek hatásosságát, arra vonatkozóan nincs javaslat, hogy mégis mennyi bébi ételt adagoljunk a tejhez.

Dr. Lisa Meek javaslatai a következők:

  • Ha a szuka valamilyen okból nem tudja kölykeit táplálni, keressünk egy szoptatós szukát a kölykök számára
  • TMinél tovább kapnak a kölykök anyatejet, annál kisebb a valószínűsége, hogy táplálkozási hiányosságból adódó kataraktájuk fejlődjön
  • Ha nem tudjuk anyatejen felnevelni őket, adjunk annyi marhát vagy májat tartalmazó bébi ételt a tejpótlóhoz, hogy az még folyékony maradjon ügyelve arra, hogy ne ugorjon meg a kölykök vércukor szintje
  • Adjunk kölyök tápot a kicsiknek, amilyen hamar csak tudunk
  • Ha más lehetőségünk nincs, adjunk a kölyköknek Nurturall*-t, mert ennek a tápszernek a legmagasabb a protein tartalma, illetve tartalmaz hozzáadott arginint
(*megjegyzés: amerikai publikációról lévén szó, a specialista amerikai tejpótló márkákról beszél)

Egy másik amerikai szemspecialista, Dr. Nancy M. Bromberg tájékoztatása:

A táplálkozási hiányosságból adódó katarakta rendszerint egy gyűrűszerű homályt mutat a lencse nucleus körül (belső rész, ami a kölykök születésekor már létezik), és elválasztja azt az egészséges kéregtől. Ez abban az esetben alakul ki, ha a kölykök kizárólag tápszert/tejpótlót kapnak életük első hetében. Ezen időszak alatt a fejlődő szemlencse proteinek abnormális alakot vesznek fel. Miután a lencse tovább fejlődik a kölykök növekedése során, a gyűrű alakot mutató katarakta mérete csökken a lencséhez viszonyítva, de soha nem tűnik el. A legtöbb esetben ez a típusú katarakta nem növekszik és nem okoz jelentős látás károsodást. A legtöbb szemspecialista meg tudja különböztetni a táplálkozási hiányosságból eredő kataraktát az örökletes formától. Legalábbis itt az USA-ban, a “CERF” (Canine Eye Registration Foundation) keretein belül ez a katarakta nuclear kataraktaként lenne diagnosztizálva, amellyel a kutya tenyésztésbe vonható.

Nancy M. Bromberg, VMD, MS, DACV