Interjú, amelyet az Olasz Szibériai Husky klub készített velem

2004-ben felkérést kaptam az Olasz Szibériai Husky Klubtól, hogy bíróként vegyek részt a hagyományos, évente megtartott Speciális kiállításukon Bologna-ban.
A bírálatot pár hónappal megelőzően a klub kérte, hogy válaszoljam meg a kérdéseket, amelyeket az Olasz Szibériai Husky tenyésztők gyűjtöttek össze és minden meghívott bírónak feltesznek. Itt olvashatóak a kérdések és az általam adott válaszok ...

Mi az, amit megnézel, amikor egy Szibériai Husky-t értékelsz, milyen az általad ideálisnak tartott Szibériai Husky?
Ennek a kérdésnek a megválaszolásához elegendő, ha a fajta sztenderdre gondolok, amely egy közepes méretű, mérsékelten tömör felépítésű, kiegyensúlyozott kutyát ír le, amely gyors mozgású, ugyanakkor mozgása könnyed, szabad és elegáns. A Szibériai Husky jellegzetes jármódja könnyed ügetés, amely erre alkalmas felépítést feltételez, a zaz a mellkasmélységnél kissé hosszabb lábakat és a marmagasságnál kissé hosszabb törzset. Csak a megfelelő felépítésű kutyák képesek a napokon keresztül végzett kemény munkára a szán előtt.
Mi a véleményed az erőteljes kozmetikázásról, amit gyakran látunk a kiállításokon? Egyetértesz vele vagy jobban szereted a természetes megjelenésű Huskykat?
Jómagam kifejezetten nem kedvelem a túlkozmetikázást. Ez egy munkakutya, ezt nem szabad elfelejtenünk! A kutya legyen tiszta, ápolt de felesleges púdereznünk és csillámport szórnunk a szőrére. A Szibériai Husky egyike a legtermészetesebb fajtáknak úgyhogy az én szememben a rögzítőhabok, spray-k, púderek bűnnek számítanak a fajtával szemben. A trimmelés, körbenyírás a másik dolog amiért „ölni tudnék”. Szigorúan tilos a szőr mindennemű nyírása a mancsok körüli, lábujjak közötti szőr levágása kivételével!
Mennyire tudja egy kutya jó felvezetés befolyásolni a ringben elért eredményt?
A jó felvezetés hatalmas előnyt tud kovácsolni. A jó felvezetés a legjobbat hozza ki a kutyából, míg egy rossz felvezetés tönkretehet mindent, és akár olyan tulajdonságokat akaszt a kutyára, amelyek nem is jellemzőek rá. Ugyanakkor a felvezetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy a kutyáról van szó bírálat közben, nem pedig a felvezető személyről.
Mennyire fontos számodra egy profi handler szerepe a bírálat közben?
Mint már említettem a jó felvezetés hozzájárulhat a sikerhez, ugyanakkor ha látok egy nagyon jó kutyát egy kezdő felvezető kezében, megpróbálok segíteni neki, elmondom mit kellene tennie és adok neki egy újabb esélyt, hogy a hibáját kijavítva végezze el a feladatot újra. Senki nem született profinak, mindenki volt valamikor kezdő miért ne segíthetnénk neki?
Mit javasolsz azoknak a fajtakedvelőknek, akik azt tervezik, hogy kiállításokra fognak járni kutyájukkal?
Szerintem az a legjobb, ha először ellátogatnak néhány kiállításra és csak figyelmesen követik az eseményeket, végignézik a bírálatokat. Csak üljenek le és nézzék végig a fajta bírálatát, figyeljék meg, mit csinál bíró, hogyan viselkednek a felvezetők, mit kell tudniuk a kutyáknak. nagyon sokat tanulhatunk egy-egy ilyen alkalommal. Ráadásul sokkal könnyebb és kevésbé fájdalmas, ha tudunk más hibáiból tanulni és nem kell mindent a saját bőrünkön megtapasztalni. Figyeljük meg a bemutatott kutyákat, próbáljuk meg a legjobb mozgású kutyákat alaposan megnézni. Aztán próbáljunk szóba elegyedni a számunkra legszimpatikusabb felvezetővel, tulajdonossal, tenyésztővel és kérjünk tőle lehetőséget egy kennel látogatásra, hogy láthassuk a többi kutyáját is, megnézhessük a tartási körülményeket stb. A legjobb, ha több kennel végiglátogatunk, mielőtt döntünk arról, hogy honnan melyik kennelből szeretnénk kiskutyát vásárolni. Minél több kutyát kell lássunk egy adott tenyészetből, hogy kialakulhasson bennünk egy kép a kutyák viselkedéséről külleméről, homogenitásáról, kondíciójáról és fontos, hogy megismerjük a környezetet is ahol élnek. A kutyák gazdájuk fűződő viszonya is sokat elárul. Egyetlen győztes kutya nem szabad, hogy elámítson bennünket. Nézzük meg a rokonait, szüleit, alomtestvéreit is. És ha jól elvégeztük a házi feladatot jó eséllyel olyan kutyát választunk majd magunk mellé társnak, amely a ringben is beteljesíti a vágyainkat. A kezdő kiállítóknak, tenyésztőknek el kell fogadniuk, hogy a kutyakiállítás egy komoly hobbi, teli kihívásokkal, másrést igen költséges és gyakran adhat bosszankodásra is okot. Sok türelemre, kitartásra és egy jó adag szerencsére is szükségünk van ahhoz, hogy eredményesek lehessünk. Nyitottnak kell maradnunk az új ismeretek irányában hisz mindig tanulhatunk valami újat.
Mennyire fontos számodra a bírálat során a mozgás?
Egy munkakutyáról van szó. amelynek képesnek kell lennie közepes terhet elhúzni nagy távolságokra úgyhogy azt hiszem kimondhatjuk, hogy a mozgás a legfontosabb. Ez a fajta lényege. Egy kutyának lehetnek olyan anatómiai hibái, amit egy ügyes handler el tud rejteni állásban, de ezek a hibák biztosan megmutatkoznak, amint a kutya elkezd körbefutni. Sokszor tapasztaljuk, hogy a bírók nem használják a kezüket, nem tapogatják át a kutyát, csak a szeműkre hagyatkoznak a bírálat során. És egy profi handler könnyen félrevezetheti az igy dolgozó bírót. Azt is mondhatjuk, csak olyan bíró foglalkozzon ezzel a fajtával, akinek a kisujjában van az anatómia.
Hogyan egyeztethető össze szerinted a sport és a kiállítás?
Nem szoktunk szánhúzó versenyeken részt venni, de ez nem jelenti azt, hogy nem dolgozunk a kutyáinkkal. Bár van szánunk is, az időjárás miatt elsősorban száraz edzésekre tudunk csak elmenni. Minden kutyánk szívesen dolgozik hámban és számomra az a fontos, hogy ezt a kutyák is és mi is a saját örömünkre tesszük. A versenyeken előnyben részesítik a hosszú lábú, vékony, rövidszőrű állatokat, hiszen nyilvánvalóan gyorsabbak különösen az itteni klímában és az itt megszokott rövid távokon. Ugyanakkor be kell látnunk, hogy ezek az állatok megfagynának az első nap a mínusz 40-50 fokos hidegben. Az a véleményem, hogy mindkét oldalnak közelítenie kellene egymáshoz. A hajtóknak el kell fogadniuk, hogy csak egy jó felépítésű, megfelelő bundával ellátott kutya tud túlélni és nagy távolságokon keresztül dolgozni az északi sarki körülmények közt, míg a tenyésztőknek nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük, hogy kutyáik munkaképességét megőrizzék. Egy igazi Husky miután egyik nap a kiállítások sztárja volt, másnap a hámban is meg kell tudja állni a helyét.
Elmondanád milyen az általad ideálisnak tartott Szibériai Husky?
Az általam ideálisnak tartott Husky vidám és nagyon nyitott. Állásban és mozgásban is egy kiegyensúlyozott atléta benyomását kelti. A szép bunda valóban nagyon attraktív tud lenni, de kell, hogy legyen valami a csinos szőr alatt. A kiegyensúlyozottság is nagyon fontos, ami alatt arra gondolok, hogy az első és a hátsó szögellések mennyire illenek egymáshoz. Ha nincsenek a szögellések harmóniában egymással elöl és hátul az bizonyosan hibás mozgást eredményez.
Mi az, amit a kutya fején, arcán megnézel? És a farról mit gondolsz?
A Szibériai Husky arckifejezése kedves és barátságos. A szép rajzolatok segítenek a csinos arckifejezés elérésben, de meg kell próbálnunk a rajzolatok mögé látni. Amikor csak a fejét látjuk a kutyának, akkor is meg kell tudjuk állapítani, hogy kanról vagy szukáról van szó. Fontos a mandula vágású, ferde metszésű szem, hiszen ez a szemforma az ami lehetővé teszi a szemgolyó védelmét a metsző északi szélben. Nem annyira a szemformájával, mint inkább a szem metszésével látok több problémát, sok kutyánál a szemek egyenesen állnak, a szemek külső sarka nem a fülek felé tart és ez teljesen megváltoztatja, mogorvábbá teszi a kutya arckifejezését. A fülek közepes méretűek, jól szőrözöttek, erősen állóak, magasan a fejtetőt tűzöttek, hegyük felfelé tart. A stop legyen jól kifejezett, de ne túlzottan erős. A pofa hossza is kritikus pontja a fajtának. Sok kutyánál látunk övid pofát, ami aranyos arckifejezést kölcsönöz a kutyának, ugyanakkor az ilyen rövid orrú kutyáknál gond lehet az ollós harapással. A pofa hosszának olyan nem elhanyagolható szerepe is van, hogy az orrjáratokon keresztül áramló levegő felmelegszik mire a kutya tüdejéhez ér. Összességében a fej legyen arányban a testtel. A pigmentációt is ellenőriznünk kell, néhány kutyánál előfordulnak nem kívánatos rózsaszín foltok a szájszéleken vagy az orron, ezekkel a tenyésztőknek nagyon elővigyázatosnak kell lenniük. A lógo szájszél sajnos egyre gyakrabban látott probléma. A kutya pigmentált szájszéle zárt ajkaknál nem látható, de nyitott szájnál is a feszes ajakszélek a kívánatosak. A far enyhén lejt a talaj felé (kb 30 fokos szögben). A gyenge lejtés gyakran párosul magas faroktűzéssel és olyan hátsó akciós mozgással, amikor a kutya a levegőbe rúg, nem pedig a talajon tolja magát előre. Sokan nincsenek tisztában ezzel a problémával és látványosnak gondolnak egy ilyen energiapocsékoló mozgást.
Véleményed szerint milyen korrekt felsővonal?
A jó felsővonal egyenes a martól az ágyékig. Minthogy kívánatosnak tartjuk a far 30 fokos lejtését az ágyék vonalában egy finoman felfelé ívelő szakaszt látunk. Gyakran látunk olyan színezetű kutyákat, amelyeknek sötétebb színű szőr vonul végig a gerinc mentén, amely esetleg azt a látszatot is keltheti, hogy a kutya háta besüppedt. Mozgásban, közepesen gyors ügető tempóban a kutya felsővonala egy egyenest alkot az orr hegyétől a farok végéig.
Mi a helyzet a farok hosszával és tűzésével?
A sztenderd nem szól a farok hosszáról, talán ez is lehet az oka, hogy egyre gyakrabban látunk látványosan rövidebb farkú kutyákat. Én magam szeretem, ha a farok vége eléri a csánkot. A farok tűzés a gerincvonal alatt legyen. A gyenge lejtésű far gyakran jár együtt magas faroktűzéssel, ebből adódó rossz faroktartással és hibás, akciós hátsó mozgással.
Szerinted milyen az ideális Szibériai HUsky temperamentum?
A Szibériaiak barátságos, boldog és nyitott állatok , egészségesek mind mentálisan mind fizikálisan. Tele vannak energiával ezért soha nem várom el tőlük, hogy szoborként álljanak a ringben hosszú perceken át. A félénkség és az agresszivitás viszont kerülendő és a kiállításokon kizárással kell járjon. Nagyon fontosnak tartom, hogy már a tenyésztők megkezdjék a kölykök korai szocializációját, annak érdekében, hogy magabiztos, nyitott és stabil idegrendszerű kutyák kerüljenek ki a kezük alól.
Hogyan mozog az ideális Szibériai Husky?
Erről szól a fajta! A Szibériai Husky egy atléta, mozgása elegáns, szabad, könnyed és mindenféle erőfeszítés nélküli, úgy is szokták mondani, úszik a levegőben. Futás közben a gerinc vonalában, vagy kicsivel a felett tartja a fejét, ami azt az érzést kelti bennünk, mintha az orr hegyétől a farka végéig egy egyenes vonalat húznánk el vízszintesen a levegőben. fantasztikus és szemet gyönyörködtető látvány és ez az ami a fajta legjellemzőbb tulajdonsága. A sztenderd szerint laza pórázon és közepesen gyors ügetésben kell a kiállításokon bemutatnunk. H azt látjuk, hogy egy kutya mozgása nem tökéletes, akkor biztosak lehetünk benne, hogy van valami probléma a testarányaival, szögelléseivel, ami állásban elkerülte a figyelmünket. A jó szögellések biztosítják a tért-ölelő, hosszú lépéseket, míg a gyenge szögellések rövidebb lépéshosszt eredményeznek. Ideális a mozgás, ha a kutya vonalon fut (azaz az azonos oldali hátsó láb a mellső láb nyomába lép), de ezt kisméretű ringekben nehéz bemutatni. Ha megfelelő tér áll rendelkezésre, akkor az indulás után néhány lépést megtéve már elvárhatjuk a kívánatos vonalon futást.
Mik a legsúlyosabb hibák jelenleg a fajtában?
Sajnos számos hibával találkozunk és melyek közül némelyik kijavítására több generáció is szükséges. Mivel a mozgás szerelmese vagyok, számomra talán legkritikusabb a rövid lábak és hozzájuk kapcsolódva a nem megfelelő testarányok. A rövid felkar és a meredek váll is gyakori probléma. A szemek nem megfelelő metszése, illetve a kerek szemek is komoly gondot okoznak a megfelelő arckifejezés megőrzésében. Látok néha gyengén álló füleket, amelyek mozgásban lifegnek, ez a hiba gyakran gyenge csontozattal párosul
Mit gondolsz az érvényben levő Szibériai Husky sztenderdről, jónak tartod, vagy szeretnél valamit megváltoztatni benne?
Véleményem szerint nagyon jó sztenderdünk van, hiszen az alapjait még azok az emberek tették le, akik nap mint nap dolgoztak a kutyáikkal és tanúi voltak az Észak Amerikába érkező fajta fejlődésének. Bár voltak finomítások a megfogalmazásokban annak céljából, hogy pontosabbak legyenek a definíciók a sztenderd lényegi dologban nem változott a hosszú évek alatt. Sok fajtánál azt tapasztaljuk, hogy a kutyák megjelenése, mozgása egy-egy meghatározó tenyészet preferenciái szerint alakul, míg a Szibériai Husky kialakulása a természetes szelekció eredménye. A mozgása, a szeme, fülei, faroktartása, szőre stb mind-mind a természetes szelekció eredményei és mindezek lényeges elemei voltak a túlélésnek, fontos értékmérői a munkaképességnek.
Milyen tanácsot adnál az olasz Husky tenyésztőknek?
A tenyésztés drága, idő és energiaigényes és gyakran frusztráló tevékenység. Soha nem szabad profitszerző munkaként tekintenünk rá. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy próbáljuk egyensúlyban tartani az életünkben a tenyésztést és más aktivitásokat. A tenyésztésnek soha nem szabad elhatalmasodnia a mindennapjainkon. Türelemre, kitartásra van szükségünk, ne akarjunk gyorsan célba érni. Egy életre szóló hobbi legyen a tenyésztés, legyen életstílus, amelynek alapkövei ezek a gyönyörű, kedves és elbűvölő állatok.
Mit szeretsz jobban, kiállítani egy all-rounder bírónál, vagy egy fajtaspecialista tenyésztő-bírónál?
Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Egy fajtaszakértő sokkal jobban tisztában van a fajta tulajdonságaival és jobban képben van a fajta jelen helyzetével. Úgyhogy valószínűleg ismeri a fajta jellemző hibáit és az egyes vonalak fejlődését. Ugyanakkor minden tenyésztő-bírónak megvan a saját ízlése, elképzelése az ideális Szibériai Huskyról. Egy all-rounder bíró többet tud a kutyákról általánosságban, hiszen sok ezer kutyát láthatott már a ringekben. Ugyanakkor vélhetően kevésbé precíz a Szibériai Husky bírálata közbe,n hiszen nem olyan mélységben érdekli a fajta. Ha választanom kell, én mégis a tenyésztő-bírót részesítem előnyben. Sokkalta jobban érdekel egy másik tenyésztő véleménye a kutyáimról.
Igazságosnak tartod a bírálatokat, mit tehetnénk, hogy igazságosabbak legyenek?
Nem sajnos nem mindig igazságosak. Sőt azt kell mondjam inkább ritkán igazságosak. Sok féle érdek húzódik meg a színfalak mögött, ami szomorú és frusztráló is egyben. Én személy szerint igyekszem elkerülni azokat a bírókat, akik ismerten nem jól végzik a munkájukat. Ha leesnek a nevezési számok egy-egy bíró meghívása esetén, akkor a kennelklubnak figyelmet kellene szentelni az okok kiderítésére. Volt egy olyan ötletünk hogy egy-egy kérdőívet csatolnánk a katalógusokhoz, ezt a kérdőívet kitöltenék a kiállítók és v végére egy igen szép kis adatbázis állna rendelkezésre, hogy kiértékelhessék az adott bírók megítélését. Sajnos ez megmaradt ötlet szinten, bár továbbra is azt gondolom, hogy a kiállítóknak joguk van az igazságos bíráltra a befizetett nem kevés nevezési díjak ellenében és arra is, hogy valamilyen fórumon elmondhassák a véleményüket. A különböző fajtaklubok ugyancsak tehetnek az ügy érdekében azzal, hogy megadják azoknak a bíróknak a nevét akiket szívesen látnak a fajta bírálatakor és azokét is akiket semmiképp nem szeretnének kihirdetve látni.
Végül mondanál még esetleg valamit, amit fontosnak tartasz?
A Szibériai Husky a csodálatos elegye az erőnek, gyorsaságnak, kitartásnak valamint a szépségnek és a kedves temperamentumnak.” A Szibériai Husky közepes termetű munkakutya, gyors és elegáns mozgású. Mérsékelten tömör felépítésű és dús szőrzetű teste, álló füle és bozontos farka is északi származásra utal. Jellegzetes testtartása meglehetősen könnyed. Eredeti funkciója szerint hámban kiválóan dolgozik, könnyű terhet közepes sebességgel hatalmas távolságokra elhúz.” A mi feladatunk, hogy ezeknek megfelelően tartsuk, szeressük, tenyésszük és bíráljuk őket.

Nagy Teodóra
Star'n Nordica kennel, Magyarország
2004.01.02.